Na vsebino

Recept Osnovna zeliščna omaka

Osnovna zeliščna omaka

Čas priprave: 45 min
Čas kuhe: 0 min
Za koliko oseb: 4

Oznake

omake

Sestavine

Drobnjak: 1.00 čajna žlička
Sol: 1.00 ščepec
Koper: 1.00 žlica
Peteršilj: 100.00 g
Beli poper: 1.00 ščepec
Pehtran: 1.00 žlica
Jogurt: 4.00 dl
Skuta: 3.00 žlice
Kisla smetana: 1.00 žlica
Beli sladkor: 1.00 čajna žlička
Gorčično olje: 1.00 čajna žlička
Limona: 1.00 pol
Poprova meta: 1.00 žlica
Citronova melisa: 1.00 žlica
Kreša: 1.00 žlica
Kislica: 1.00 žlica
Luštrek: 1.00 čajna žlička
Boraga: 1.00 čajna žlička

Alergeni

Priprava

Zeliščna omaka je najboljša spomladi, ko so dišavnice še mlade. Izberemo vsaj 7 izmed naštetih dišavnih zelišč. Listke osmukamo s trdih stebelc, jih speremo v cedilu, odcedimo in sesekljamo, potem pa zmeljemo z malo prekuhane vode v električnem mešalniku. Pomembno je, da so vse dišavnice vse hkrati in zelo dobro zmlete. Vse sestavine za osnovno omako (skuta, kisla smetana, gorčica, limona, sladkor, beli poper, sol) zmešamo, zlijemo v mešalnik k zeliščem in vse dobro premešamo, da dobimo gladko gosto zeleno omako. Zeliščno omako lahko poljubno razredčimo z jogurtom. Uporabimo jo lahko kot solatno polivko za vse vrste solat. Hranimo v zaprti posodi v hladilniku, kjer se bo obdržala več dni.