Na vsebino

Recept Ovsenjak - originalni Bircher-Bennerjev musli

Ovsenjak - originalni Bircher-Bennerjev musli

Čas priprave: 30 min
Čas kuhe: 0 min
Za koliko oseb: 1

Oznake

samostojne jedi

Sestavine

Med: 1.00 žlica
Orehi: 1.00 žlica
Jabolko: 1.00 kos
Limona: 1.00 pol
Voda: 3.00 žlice
Kosmiči ovseni: 1.00 žlica
Smetana sladka: 1.00 žlica

Alergeni

Priprava

Kosmiče namočimo v vodo za najmanj četrt ure ali pa za 12 ur čez noč. Namočemi kosmičem primešamo med in sladko smetano (lahko tudi kondenzirano mleko ali jogurt). Nastrgamo eno do dve jabolki in ju takoj prelijemo z limoninim sokom, da ne porjavita. Vse skupaj zmešamo in damo v skodelico za kompot. Potresemo s sesekljamini orehi (lahko tudi lešnikov ali mandljev) in takoj ponudimo. Jed priporočajo na tešče za samostojen zajtrk. Osnovni Bircher-Bennerjev recept lahko uporabimo za najrazličnejše inačice. Pripravimo lahko vse vrste svežega sadja, poleti vse jagodičje -borovnice, robide, kosmulje - prav tako češnje, slive, marelice in vse južno sadje. Zimsko inačico pripravimo z odgovarjajočo količino suhega sadja, ki ga prej 12 ur namakamo v vodi, potem pa nasekljamo. Namesto ovsenih kosmičev lahko uporabimo pšenične kosmiče, celo pšenico ali rženo moko, ki pa jo moramo namakati najmanj 12 ur. Ta jed ni le zelo zdrava, ampak tudi izredno okusna, poleg tega pa jo je preprosto pripraviti, ker je ni treba kuhati.